Ptáte se, co dobrého upéct je kávě a dětem ke svačině?

Upečte domácí máslové loupáky 🙂

Nadýchané loupáčky se Vám podle tohoto receptu zaručeně povedou.  Domácí máslové loupáky s kakaem – to bude dobrota 🙂

Nadýchané loupáčky sypané mákem nejsou vůbec náročné na přípravu.

Vláčné a křehké těsto na domácí sladké loupáky z uvedených surovin je osvědčený recept. Jako u každého kynutého těsta musíte počítat s dobou přípravy minimálně 80 minut, ale výsledek bude luxusní.

Recept na domácí loupáky/loupáčky/makovky na plechu.

Máte rádi chuť máslových loupáčků? Tak rozhodně vyzkoušejte tento recept na loupáčky s máslem a sádlem.  

Na co si dát pozor při přípravě kynutého těsta.

Z těchto surovin upečete asi 18 loupáčků. Pokud chcete recept na loupáčky vyzkoušet, začněte s poloviční dávkou. Zaručuji Vám, že příště už budete péct z dávky celé 🙂 Loupáčky, jako každé kynuté těsto, jsou nejlepší v den upečení, ale krásně vláčné jsou i druhý den. Pokud zbudou, můžete dát dětem na svačinu a Vy si můžete uvařit kávu a namazat loupáček s máslem a domácím džemem.

Suroviny:

  • 800g hladké mouky
  • 80g cukru
  • 1 kostka droždí
  • 350 ml mléka
  • 70g másla
  • 70g sádla
  • 2 žloutky
  • sůl
  • mák na posypání

Postup přípravy a pečení nadýchaných máslových loupáčků:

  • Nejdříve si rozpustíme máslo a sádlo.
  • Mezitím dáme do mísy hladkou mouku. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a nalijeme trochu vlažného mléka. Droždí s cukrem a mlékem promícháme s trochou mouky, aby nám vznikla kaše a necháme vzejít kvásek. Poté přilijeme zbytek mléka, zchladlé rozpuštěné máslo a sádlo, 2 žloutky a trochu soli.
  • Vše důkladně vymícháme. Ručně pomocí vařečky zhruba 15 minut. Pokud použijte robota, stačí 10 minut.
  • Těsto na domácí loupáčky necháme v teple 1 hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  • Po vykynutí vyklopíme těsto na připravený vál a rozdělíme ho na dvě části.  Každou část pak rozkrájíme na 9 stejných dílů. Jednotlivé díly rozválíme pomocí válečku do tvaru trojúhelníku a srolujeme od nejširší části až ke špičce.
  •  Jednotlivé loupáčky klademe na plech, kde máme připravený pečící papír.
  • Pod utěrkou necháme ještě 20 minut loupáčky odpočinout. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  • Po 20-ti minutách loupáčky pomašlujeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mákem.
  • Plech dáme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme do zhnědnutí zhruba 10-15 minut.
  • Upečené domácí loupáky dáme vychladnout na mřížku.

Tento recept na nadýchané loupáčky je u nás velmi oblíbený a věřím, že si loupáčky také rádi upečete.

Kategorie: Recepty

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *