• Jednotlivé přísady do kynutého těsta by měly mít pokojovou teplotu. Pozor u kvasinek. Ty mají rády teplo, ale teplota přidaného mléka by neměla být vyšší než 40°C. Pro představu – je to o něco vyšší teplota, než ta naše tělesná. Pokud v mléce udržíte prst, je teplota správná.
  • Vzešlý kvásek se vždy přidává k mouce, cukru, vejcím a vlažnému mléku jako první. To vše krátce propracujte a poté přidejte olej. Nikdy nedávejte tuk hned na začátku do mouky. Mouka by nasákla tuk a nenasákla by pak mléko. Pokud nedodržíte postup a tuk přidáte k mouce jako první, těsto bude těžké a nevykyne.
  • Správně zadělané těsto by nemělo lepit. Pokud lepí, přidejte trochu mouky.
  • Dodržujte dobu kynutí. Nic se nemá uspěchat. Nechte těstu dostatečnou dobu ke správnému kynutí. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. K vykynutí stačí hodina. Pokud těsto není dobře vykynuté, bude se vám při tvarování na plechu smršťovat zpět. V tom případě ho nechte ještě chvíli kynout.
Kategorie: Recepty

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *