K Velikonocům tradičně patří i velikonoční nádivka. U nás doma si všichni pochutnají na této nejlepší velikonoční nádivce. Tento top recept na staročeskou velikonoční nádivku už dědíme několik generací. Velikonoční nádivka je tenká, proto pokud máte rádi nádivku vyšší, množství surovin zdvojnásobte.

Nejlepší velikonoční nádivka

Suroviny

  • 6 rohlíků
  • 4 vajíčka
  • 400 g uzeného maso
  • ¼ litru z uzeného masa
  • mladé kopřivy – 2 hrsti
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • muškátový oříšek
  • 1 stroužek česneku

Příprava:

  • Nejdříve si dáme uvařit uzené maso. Vývar z masa použijeme na zalití rohlíků.
  • V době, kdy se nám bude vařit uzené maso,  nakrájíme rohlíky na kostičky. Nejlepší jsou starší rohlíky nebo můžete rohlíky nakrájet na kostičky a nechat je chvíli v troubě ztvrdnout.
  • To nejdůležitější do luxusní velikonoční nádivky – mladé kopřivy 🙂 Pokud ještě nerostou kopřivy, můžete nahradit špenátem nebo petrželí, ale není to ono.  Poctivá staročeská velikonoční nádivka by měla být z kopřiv. Podle chuti můžete přidat jarní cibulku a pažitku.
  • Uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky.
  • Žloutky oddělíme od bílků a z bílků vyšleháme sníh.
  • Plech vymažeme sádlem.

Postup:

  • Do mísy dáme na kostičky nakrájené rohlíky.
  • Postupně přidáváme 4 žloutky, uzené maso, kopřivy (jarní cibulku, pažitku), prolisovaný stroužek česneku, majoránku, pepř, muškátový oříšek a trochu soli. Se solí opatrně, ať nepřesolíte. Uzené maso je dost slané.
  • Vše zalijeme vývarem. Vývar by měl být vlažný, aby rohlíky nasákly, ale nerozmočily se.  Pokud použijete vývar teplý, rohlíky se rozmočí. Všechny suroviny promícháme.
All-focus
All-focus

  • Z bílků vyšlehaný sníh poté přidáme do směsi a opatrně zapracujeme. Velikonoční nádivka bude díky sněhu z bílků nadýchaná.
  • Do vymazaného plechu rovnoměrně rozprostřeme připravenou směs a pečeme na 160°C asi 20 minut. Každá trouba peče jinak, proto sledujte a pečte, dokud nebude nahoře zlatavá krusta.
All-focus

Tip: Těsně před dopečením můžete nakrájet plátky másla a položit je na nádivku. Díky máslu bude velikonoční nádivka ještě luxusnější.

All-focus

Velikonoční nádivku nechte vychladnout, protože horká je křehká.

Veselé Velikonoce a dobrou chuť 🙂

Kategorie: Recepty

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *