Recept na jednoduché domácí housky je určený i pro úplné začátečníky v kuchyni. Nadýchané domácí housky se sádlem zvládnete i Vy 🙂

Slibuji Vám, že pokud vyzkoušíte tento recept na nejlepší domácí houstičky, už nebudete chodit do Vašeho oblíbeného pekařství.  Vůně čerstvě upečených housek si získá Vás i celou rodinu.

Velká výhoda je, že kynuté těsto lze uchovat v ledničce. Bude zde pomalu kynout a houstičky můžete upéct čerstvé ke snídani.  Čerstvé domácí housky se s těmi kupovanými nedají vůbec  srovnávat.

Tentokrát si dochutíme domácí housky smaženou cibulkou.  Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na domácí křupavé housky z droždí.

Nejlepší domácí houstičky

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 100 g sádla pokojové teploty  + 1 lžíce sádla na smažení cibulky
  • 20 g droždí
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1,5 -2 lžičky soli
  • 1 cibule
  • 1 vejce na potření housek
  • Mák, kmín, sezamová semínka, hrubozrnná sůl – na posypání

Postup:

  • Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí se lžičkou cukru mícháme až do doby, kdy nám vznikne kašička. Poté přidáme lžíci mouky a 2 lžíce vlažné vody. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Zhruba po 10-15 minutách by kvásek měl vzejít.
  • Menší cibuli nakrájíme na kostičky a usmažíme na sádle.
All-focus
  • Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme změklé sádlo, zbytek vody, do zlatova usmaženou cibulku, sůl a vzešlý kvásek. Těsto důkladně propracujeme a necháme pod utěrkou kynout na teplém místě 1 hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
All-focus
  • Po vykynutí vyklopíme těsto na vál a rozdělíme na 9 stejných dílů.
  • Každý díl pak rozdělte na 3 díly, ze kterých uválejte tenké válečky. Z tenkých válečků zapleťte houstičky. Aby se Vám housky nerozpletly, konce vždy zmáčkněte a zastrčte dospodu.
All-focus
  • Zapleťte postupně všech 10 housek. Na plech dejte pečící papír. Housky dávejte dál od sebe, protože ještě trochu nakynou a během pečení zvětší objem.
  • Zapletené housky přikryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout na teplém místě.
  • Troubu se předehřejeme na 200°C.
  • Po 20-ti minutách potřete housky rozkvedlaným vajíčkem. Housky budou po upečení lesklé. Pokud potřete mlékem, budou matné. Posypte mákem, solí nebo směsí semínek.
All-focus
  • Domácí housky z hladké mouky pečeme zhruba 15 minut na 200°C do zlatova.
All-focus
  • Upečené housky dejte vychladnout na mřížku.
All-focus

Jednoduché domácí housky jsou výborné s máslem, škvarkovou pomazánkou, …

Dobrou chuť 🙂

Kategorie: Recepty

1 komentář

Jiřka · 10 dubna, 2021 v 8:03 am

Nádhera, už se mi sbíhají sliny, jdu to připravit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *