All-focus

Kdo by neměl rád kynutý koláč s borůvkami? Určitě se mnou souhlasíte, že kynutý koláč s borůvkami a drobenkou, patří mezi luxusní kynuté koláče. Taková nedělní klasika ke kávě nebo čaji. Na tenkém kynutém těstě s borůvkami a drobenkou si pochutnají dospělí i děti. Podle tohoto receptu zvládne každý začátečník připravit vláčné kynuté těsto. Příprava základního kynutého těsta není příliš náročná, i když je mnohdy kynuté těsto považováno za obtížné a mnozí se jeho přípravě vyhýbají. Při přípravě kynutého těsta platí několik zásad. Pokud tyto zásady dodržíte, úspěch se dostaví a vy se pak můžete pochlubit tím nejlepším kynutým koláčem.

Na co si dát pozor při přípravě kynutého těsta.

  • Jednotlivé přísady do kynutého těsta by měly mít pokojovou teplotu. Pozor u kvasinek. Ty mají rády teplo, ale teplota přidaného mléka by neměla být vyšší než 40°C. Pro představu – je to o něco vyšší teplota, než ta naše tělesná. Pokud v mléce udržíte prst, je teplota správná.
  • Vzešlý kvásek se vždy přidává k mouce, cukru, vejcím a vlažnému mléku jako první. To vše krátce propracujte a poté přidejte olej. Nikdy nedávejte tuk hned na začátku do mouky. Mouka by nasákla tuk a nenasákla by pak mléko. Pokud nedodržíte postup a tuk přidáte k mouce jako první, těsto bude těžké a nevykyne.
  • Správně zadělané těsto by nemělo lepit. Pokud lepí, přidejte trochu mouky.
  • Dodržujte dobu kynutí. Nic se nemá uspěchat. Nechte těstu dostatečnou dobu ke správnému kynutí. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. K vykynutí stačí hodina. Pokud těsto není dobře vykynuté, bude se vám při tvarování na plechu smršťovat zpět. V tom případě ho nechte ještě chvíli kynout.

Dnes si upečeme výborný kynutý koláč s borůvkami a drobenkou.

Množství surovin na jeden kynutý koláč na plech.

Základní kynuté těsto.

Suroviny na těsto:

  • 250g hladké mouky
  • 1,5 dl vlažného mléka
  • špetka soli
  • ½ droždí
  • 1,5  čajové lžičky cukru
  • 1 žloutek
  • 0,8 dcl oleje
  • ¼ prášku do pečiva

Náplň:

  • borůvky – čerstvé, kompotované  nebo zmražené

Drobenka (žmolenka):

  • 80g  másla
  • 80g  cukr krystal
  • 80g  polohrubé mouky

Postup přípravy a pečení nejlepšího kynutého koláče s borůvkami a drobenkou:

  • Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí s cukrem mícháme až do té doby, dokud nám nevznikne kašička. Poté přidáme lžíci mouky a polovinu vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek – zhruba 10-15 minut. Kvásek je po této době hustá, napěněná hmota.
  • Mezitím si v míse smícháme hladkou mouku, kypřící prášek, cukr a špetku soli. Přidejte vzešlý kvásek. Krátce propracujte. V mléce rozkvedlejte žloutek a nalijte k těstu.  Na závěr přilijte olej. Vše důkladně smícháme. Ručně pomocí vařečky zhruba 15 minut. Pokud použijte robota, stačí 10 minut.
  • Těsto poprášíme moukou a necháme 1 hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  • Po vykynutí vyklopíme těsto na připravený pečící papír, který trochu poprášíme moukou. Pomocí válečku vytvoříme slabé těsto, které pak snadno, přesuneme na plech. Když máme těsto na plechu, vytvarujeme okraje. Takto připravené těsto necháme 15 minut odpočívat. Troubu si předehřejeme na 180°C.
All-focus
  • V době, kdy nám těsto odpočívá si připravíme drobenku. Ze změklého másla (při pokojové teplotě), mouky a cukru pomocí konečků prstů vypracuje  drobenku (žmolenku).
  • Na vykynuté těsto nakonec přidáme borůvky a posypeme drobenkou. Plech s koláčem dáme do vyhřáté trouby na 180°C na 10 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a dopékáme zhruba 5-10minut,  dokud nejsou okraje koláče zlatavé.
All-focus

Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou nechce vychladnout a můžete se do něj pustit 🙂

All-focus

Věřte mi, že tento jednoduchý kynutý koláč dlouho nevydrží 🙂

Kategorie: Recepty

2 komentáře

Romi · 17 srpna, 2021 v 11:11 am

V surovinách na koláč je uvedeno čtvrt prášku do pečiva. V postupu ho nevidím.

    tipynacest · 17 srpna, 2021 v 8:06 pm

    Dobrý den,
    kypřící prášek přidejte do mouky. V receptu to doplním. Děkuji za zprávu 🙂
    Lenka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *